Hét icoon van de wederopbouw

Hét icoon van de wederopbouw

Het Groot Handelsgebouw is hét icoon van de Rotterdamse wederopbouw. Het idee voor een bedrijfsverzamelgebouw ontstond al tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog.

Rotterdamse daadkracht

14 mei 1940. De binnenstad van Rotterdam werd gebombardeerd en 388.000 m2 aan bedrijfsruimte ging verloren.

Voor veel ondernemers was een nieuw bedrijfspand onbetaalbaar. Ondernemer Frits Pot kwam nog tijdens de Tweede Wereldoorlog op het idee om de krachten te bundelen en maakte een eerste schets van een bedrijfsverzamelgebouw. Kort na de Tweede Wereldoorlog werden de plannen concreet. Architectenbureau Van Tijen en Maaskant kreeg de opdracht het Groot Handelsgebouw te ontwerpen.

Het ontwerp werd immens, vooral naar Nederlandse begrippen: 220 bij 85 meter met een hoogte van 43 meter. De grootsheid van het Groot Handelsgebouw is een symbool van de nieuwe verhoudingen van de stad: zo moet het ‘nieuwe’ Rotterdam eruit zien.

De eerste paal werd geslagen op 17 mei 1947, tijdens de eerste ‘Opbouwdag’. Al tijdens de bouw vestigden zich de eerste bedrijven in het Groot Handelsgebouw. Huurders werden ook aandeelhouders en dus mede-eigenaren van het gebouw. Op 3 juni 1953 werd het Groot Handelsgebouw officieel door koningin Juliana geopend.

Het Groot Handelsgebouw in aanbouw
Het Groot Handelsgebouw in aanbouw

Revolutionair concept

Het succes van het Groot Handelsgebouw is te danken aan het visionaire ontwerp van Huig Maaskant (1907-1977). Voor het ontwerp van het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland liet hij zich inspireren door het grootste bedrijfsverzamelgebouw ter wereld. Hij reisde af naar Chicago en bezocht daar de Merchandise Market. Dat gebouw was precies wat Maaskant wilde; imposante architectuur, een eigen vervoerssysteem en een ontwerp gericht op groothandelaren.

Het Groot Handelsgebouw werd de plek waar groothandelaren hun magazijnen, showrooms en kantoren konden vestigen. Het gebouw kreeg 1,5 kilometer rijstraat en de gangen waren breed van opzet voor de doorgang van vorkheftrucks. Op de begane grond werden winkels en horecazaken gevestigd en op het dak werd bioscoopzaal Kriterion gebouwd. Op deze manier werd het Groot Handelsgebouw ook onderdeel van het Rotterdamse stadsleven.

Koningin Juliana opent het Groot Handelsgebouw in 1953
Koningin Juliana opent het Groot Handelsgebouw in 1953

Gebouwd voor de toekomst

In 2005 is het gebouw in zijn geheel gerenoveerd. Ondanks het imposante uiterlijk is het Groot Handelsgebouw een flexibel gebouw gebleken. Waar eerst de groothandelaren hun waren opsloegen is nu Kleinhandel gevestigd; een co-working space voor creatieve ondernemers. Het Cambridge Innovation Center (CIC) opende in 2016 de eerste Europese vestiging in het Groot Handelsgebouw.

Tegenwoordig is het Groot Handelsgebouw nog steeds dé plek waar ambitieuze Rotterdammers en wereldburgers elkaar ontmoeten en samen ondernemen. Met een gym, rooftopbar, restaurants en verschillende dienstverleners is het Groot Handelsgebouw een stad in een stad. Je kan er 24/7 terecht voor een goede kop koffie, een moderne werkplek of een lekkere cocktail.

Kleinhandel in het Groot Handelsgebouw
Kleinhandel in het Groot Handelsgebouw