Geplaatst op:

Operadagen Rotterdam: vernieuwend en verbindend

Operadagen Rotterdam: vernieuwend en verbindend

Huurder in beeld

Als je aan Rotterdam denkt, denk je misschien niet direct aan opera. Operadagen Rotterdam brengt daar verandering in. Sinds 2005 organiseren zij een jaarlijks operafestival, maar dan wel op z’n Rotterdams. Dat betekent 10 dagen eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende voorstellingen van de (inter)nationale top en jonge, avontuurlijke makers. Het festival bestaat uit ruim 100 voorstellingen. Niet alleen in de grote theaters, maar ook op verrassende locaties zoals winkels, loodsen, de haven en dit jaar ook het Groot Handelsgebouw!

‘De stad is dus niet alleen het podium, maar dient ook als inspiratie.’

Echt Rotterdams

Guy Coolen was van het begin af aan betrokken bij Operadagen Rotterdam en is sinds 2009 Artistiek Directeur. ‘Wij vonden het belangrijk dat het festival vernieuwend zou zijn. Dat past ook goed bij een creatieve stad als Rotterdam. De stad is dus niet alleen het podium, maar dient ook als inspiratie. Oude opera’s worden in een nieuw jasje gestoken en nieuwe makers krijgen de kans zich binnen het festival te ontwikkelen. Vroeger vonden mensen opera elitair. Door opera opnieuw uit te vinden wordt het weer hip en fris. Het grappige is dat de eerste opera in woonkamers plaatsvond. Toen was het dus helemaal niet elitair en juist in een intieme setting, heel dicht bij de mens.’

Samen ervaren

‘Voor mij is opera de meest ultieme vorm van podiumkunst,’ legt Guy enthousiast uit. ‘Opera bestaat uit muziek architectuur, theater, drama, tekst en zang. Als alles klopt, doet dat iets met je. Er is wel eens gezegd dat live muziek zou verdwijnen, maar dat geloof ik niet. Muziek en zang is universeel. Ook wanneer je de teksten niet verstaat kan het je raken. Juist bij een live optreden voel je verbondenheid met de mensen om je heen. Soms voel je zelfs geluk.’

‘Voor mij is opera de meest ultieme vorm van podiumkunst’

Pleidooi voor liefde en verdraagzaamheid

Komend jaar staat het thema van de opera Orfeo centraal. ‘Orfeo vertelt over het ultieme liefdeskoppel Orpeus en Eurydice. Het bijzondere is dat soortgelijke verhalen in verschillende culturen worden vertelt. In het Arabisch is er bijvoorbeeld een vergelijkbaar liefdesverhaal over Layla en Majnun. Dit jaar maken wij een groot stadsproject ‘Orfeo en Majnun’. Wij maken samen met jongeren en amateurgroepen uit verschillende culturen een enorme muziekparade. Deze start voor het Groot Handelsgebouw, op het Stationsplein en eindigt op het Schouwburgplein. Tientallen verenigingen en communities doen mee. Het wordt een prachtig pleidooi voor liefde en verdraagzaamheid,’ vertelt Guy trots.

Operadagen Rotterdam in het Groot Handelsgebouw

Dit jaar is ook het Groot Handelsgebouw een van de podia tijdens Operadagen Rotterdam. Na bijzondere optredens in Fit For Free Conradstraat en op De Trap naar Kriterion, is deze keer de balzaal op de 8e verdieping aan de beurt. Als opwarmer voor het festival organiseren wij daar gezamenlijk een huiskamerconcert XL. Meer info volgt!

 

Operadagen Rotterdam | Unit D5.138
Foto: Antim Photography | Unit E1.174.2