Geplaatst op: 16 juli 2018

Jaoualia Ouazizi: nieuwe Nederlanders wegwijs maken op de arbeidsmarkt

Jaoualia Ouazizi: nieuwe Nederlanders wegwijs maken op de arbeidsmarkt

Huurder in beeld

Jaoualia Ouazizi is vestigingsmanager bij de Werkclub. Zij stomen nieuwe Nederlanders klaar voor de arbeidsmarkt. Na hun succes in Dordrecht wilden zij een tweede vestiging in Rotterdam openen. Wegens het overweldigend aantal inschrijvingen moest er snel een locatie worden gevonden. Dat werd het Groot Handelsgebouw. Het contract startte 1 maart en 5 maart begonnen de eerste trainingen al.

Geen cliënten, maar members

De Werkclub helpt statushouders een nieuwe toekomst in Nederland op te bouwen. Er zijn in Rotterdam nu 4 groepen gestart met in totaal 60 deelnemers. ‘Statushouders worden member en volgen een traject dat bestaat uit trainingen, workshops en 1-op-1 coaching. Op het moment dat het programma klaar is worden statushouders naar het onderwijs of de arbeidsmarkt begeleid,’ legt Jaoualia uit.

Zij is meer dan alleen een vestigingsmanager en staat zelf ook nog minimaal 1 keer in de week voor de groep. ‘Ik vind dat leuk om te doen. Zo blijf ik in contact met onze members en weet ik wat er speelt.’ Zij geeft zelf onder andere sollicitatietrainingen, helpt met het opstellen van CV’s en geeft uitleg over arbeidsovereenkomsten. ‘Dat is best ingewikkeld. De meeste van onze members hebben nooit een arbeidsovereenkomst gehad. Zij werkten met mondelinge afspraken en kregen gewoon betaald.’

‘Met mijn werk wil ik impact maken en nieuwe Nederlanders helpen om de kansen die er zijn te grijpen.’

Voorvechter van een warm welkom

‘Nederland is mijn land en ik wil daar een bijdrage aan leveren. Ik vind het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt en zich ook welkom voelt. Met mijn werk wil ik impact maken en nieuwe Nederlanders helpen om de kansen die er zijn te grijpen.’ Jaoualia vertelt enthousiast dat het mes aan twee kanten snijdt. Steeds meer werkgevers vinden het moeilijk om goed en gemotiveerd personeel te vinden. Zij wil laten zien dat er genoeg talent en kennis beschikbaar is.

‘In Nederland moeten zij weer onderaan de ladder beginnen.’

Commitment

Het traject van de Werkclub duurt 3 tot 5 jaar. ‘Dan heb je er ook iets aan,’ zegt Jaoualia. ‘Ons traject is intensief. Members komen 4 dagen per week naar onze lessen. Dat vraagt om inzet en commitment.’ Het gros van de members van de Werkclub komen uit Syrië of Eritrea. Anderen komen uit Sudan, Afghanistan, Iran, Irak, Pakistan en Sri Lanka. ‘In Nederland moeten zij weer onderaan de ladder beginnen. Een van onze members is in Egypte opgeleid als maritiem officier. Hij wilde in Nederland ook weer op het water werken en heeft gevraagd of hij in het asielzoekerscentrum in Rotterdam kon worden geplaatst. Hij heeft een baan aangeboden gekregen in de binnenvaart. Zijn nieuwe werkgever betaalt zijn opleiding. Onze member leeft van dit nieuws helemaal op.’

Groot Handelsgebouw

Jaoualia is helemaal op haar plek in Rotterdam en kijkt uit naar de toekomst. ‘Ik ben heel trots op onze locatie in het Groot Handelsgebouw, omgeven door zoveel ondernemers en bedrijvigheid. De kansen die hier liggen wil ik graag ontdekken.’ Wil je zelf iets voor de members van de Werkclub betekenen? Zij zoeken nog carrièrecoaches!

Werkclub Rotterdam | Unit D3.138
Foto: Antim Photography – www.antim.nl | Unit E1.174.2

Terug naar het overzicht van nieuws

nieuws